Учени доказаха ефективността на техники за контрол на съня

Най-четени

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Няколко техники за предизвикване на осъзнати сънища са тествани за първи път и те могат да бъдат още по-ефективни, когато се комбинира с други. Повече от половината участници са постигнали осъзнато сънуване по време на изследванията, което е рекорден процент успеваемост само за седмица, без да се използва външна намеса.

Осъзнатото сънуване е термин, даден за състоянието, при което сънуващият е наясно, че сънува и има някакъв контрол върху това как се развива сънят. Някога смятани за мит, сега науката потвърди съществуването на осъзнатите сънища и установи, че някои методи на работа могат да увеличат вероятността за получаването им. Въпреки това, някои от тях изискват специално оборудване, а други са много ненадеждни.

Това е жалко, защото осъзнатото сънуване е не само начин човек да се наслади на мечтите си, но и потенциално средство за лечение на травми и контрол на нездравословните начини на поведение. Д-р Данъм Аспай от Университета в Аделаида се зае да провери дали комбинация от няколко техники ще донесе по-голям успех.

Аспай инструктира 169 участници за различни техники, смятани, че предизвикват осъзнат сън. В изследването участваха три групи участници, за да се тества ефективността на три различни техники за предизвикване на осъзнат сън.

Едно от тях – тестването на реалността, привиква хората редовно да проверяват дали наистина са будни. Мнемоничната индукция на осъзнати сънища (MILD) кара участниците да задават аларми, за да ги събудят след пет часа и да произнасят „Следващият път, когато сънувам, ще си спомня, че сънувам“, преди отново да заспят. Практикуващите MILD също си представят какво би било да си в осъзнат сън.

В списание Dreaming Аспай съобщава, че от метода „проверка на реалността“, когато се практикува самостоятелно, няма никаква полза, но в комбинация с метода MILD 53% са имали осъзнат сън по време на пробния период. Той заяви за IFLScience, че това надхвърля всички предишни проучвания, проведени без интервенции, като маски, които светят в очите на хората, когато те навлязат в етапа REM (бързо движение на очите) на съня.

Отчитайки липсата на полза от самостоятелното прилагане на „проверката на реалността“, Аспай признава, че осъзнатото сънуване може изцяло да се дължи на MILD. Той отбеляза обаче, че нивото на успеха в настоящото проучване надвишава този на предишните, които да използвали само MILD.

Около 55 % от хората са имали осъзнати сънища в някакъв момент от живота си, но за повечето хора те са редки. Самият Аспай започнал да се интересува от осъзнатото сънуване, тъй като в детството му то е променило психиката му и го е накарало да изучава невербалната комуникация. Решението за това дошло, след като сънувал осъзнат сън вечерта преди защитата на доктората си.

Повечето от доброволците, сънуващи осъзнато, първоначално се събуждат бързо, но според Аспай, с опит могат да се научат да удължават до час това състояние.

Аспай търси доброволци за по-нататъшни проучвания и заявява пред IFLScience, че е избрал едноседмичния пробен период, с надеждата да постигне ефект достатъчно бързо, за да бъде подходящ за бъдещи проучвания на приложения като лечение на нощни кошмари.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Ген. Коджейков: Има пропуски и грешки в охраната на Фицо

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа...

Иван Кръстев: Факт е, че „Европа е в режим на оцеляване“

"Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз", казва Иван Кръстев пред швейцарския НЦЦ. Целта на руския президент е друга, смята българският политолог. Дали...

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на 9 юни. Това стана ясно...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Вижте още