29 задържани на пореден протест в Армения

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

Арменската полиция задържа в четвъртък в столицата Ереван 29 опозиционни активисти по време на антиправителствен протест, предаде ТАСС.

Демонстрантите са поискали оставката на премиера Никол Пашинян пред кабинета на министрите на републиката.

По-рано около 100 опозиционни активисти, организирали протест в четвъртък сутринта, се опитаха да влязат в сградата на арменското правителство с искане да се срещнат с премиера.

„Нека влезем, искаме да се срещнем с този човек и да го информираме, че вече няма власт в страната. Той трябва да напусне“, каза един от протестиращите.

Активисти блокираха и движението близо до сградата на министерския съвет.

„Никол, махай се, Никол, предателю!“ – скандираха протестиращите.

Припомняме, че по-рано тази седмица, протестиращи блокираха улиците в Ереван, започвайки кампания за „гражданско неподчинение“, за да принудят премиера да подаде оставка заради спорното мирно споразумение с Азербайджан.

В нов удар за премиера, влиятелният глава на Арменската апостолическа църква Католикос Гарегин призова за оставката на Пашинян, „за да се избегнат трагични развития“, като посочи „нарастващо напрежение в обществото“.

Миналата седмица 17 опозиционни партии настояха, че Пашинян имал срок до понеделник да се оттегли и предложиха бившият премиер Вазген Манукян да го наследи на поста.

Опозицията в Армения обяви „гражданско неподчинение“ за свалянето на Пашинян
Опозицията в Армения обяви „гражданско неподчинение“ за свалянето на Пашинян

Протестиращи скандират „Армения без Никол“ и „предател“

45-годишният Пашинян бе подложен на огромен натиск, откакто на 9 ноември се съгласи на споразумение с Азербайджан, постигнато с посредничеството на Русия, с което беше сложен край на шест седмици ожесточени боеве за спорната област Нагорни Карабах.

Няколко хиляди души загинаха в конфликта.

Съгласно споразумението Ереван отстъпи на Баку части от спорния анклав и седем съседни района на Азербайджан, контролирани от арменските сепаратисти от 1990-те години.

Решението предизвика ярост в Армения, където демонстранти щурмуваха и плячкосаха правителствени сгради и за кратко поеха контрола над резиденцията на Пашинян, докато той се укриваше.

Около 10 000 демонстранти се събраха в центъра на Ереван в събота в най-големия протест на протестното движение до момента.

Пашинян, чиято съпруга и син бяха на фронта по време на конфликта, заяви, че не планира да се оттегли и мирното споразумение е единствената възможност за Армения, гарантираща оцеляването на Карабах.

Въпреки че етническият арменски анклав загуби обширни територии, бъдещето му ще бъде гарантирано от близо 2000 руски миротворци, разположени за възобновяем 5-годишен мандат.

Миналия месец арменските власти обявиха, че са осуетили заговор за убийство на премиера.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още