Произведеното от човека вече тежи повече от целия живот на Земята

Най-четени

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт...

За първи път в историята произведените от човека материали вече вероятно тежат повече от целия живот на Земята. Това обявиха учени в изследване, детайлизиращо „критичната точка“, при която отпечатъкът на човечеството е по-тежък от този на природния свят, информира „Франс прес“.

Теглото на пътищата, сградите и други построени или произведени материали се удвоява приблизително на всеки 20 години, а авторите на изследването казват, че понастоящем те тежат 1,1 тератона (1,1 трилиона тона).

След като човечеството увеличи ненаситното си потребление на природни ресурси, теглото на живата биомаса – дървета, растения и животни – се е свило наполовина след земеделската революция и в момента е само 1 тератон, е установило проучването.

Оценявайки промените в глобалната биомаса и произведената от човека маса от 1990 г. насам, изследването показа, че масата на произведените от човека обекти възлиза на едва три процента от теглото на биомасата в началото на 20 век.

Ала след глобалния производствен бум след Втората световна война производството се е увеличило до степен, в която хората вече произвеждат средно всяка седмица еквивалента на теглото на всеки човек на Земята.

Според изследването, публикувано в сп. Nature, 2020 г. вероятно е отбелязала момента, в който произведената от човека маса е достигнала по-висока стойност от биомасата.

„Това проучване предоставя своеобразен кадър на „голямата картина“ на планетата през 2020 г.“, отбелязва съавторът Рон Майло от департамента за растенията и екологията в Израелския научен институт „Вайцман“.

„Надяваме се, че след като имаме тези донякъде шокиращи данни пред очите си, ние можем като вид да поемем отговорност“, подчертава Майло.

Въз основа на множество индустриални и екологични данни, изследването изчислява, че човешкото производство възлиза на около 30 гигатона годишно.

При сегашния темп на растеж произведения от човека материал вероятно ще тежи повече от 3 тератона до 2040 г.

В същото време общата биомаса намалява, главно заради обезлесяването и промените в земеползването, което прави път за интензивно земеделие.

Сградите и пътищата представляват по-голямата част от изкуствената маса, а редица строителни тенденции – включително преминаване от тухли към бетон в строителството в средата на 1950-те години – допринесоха за ускореното натрупване на тегло.

Водещият автор Емили Елхачам коментира, че проучването дава индикация за огромното въздействие на човечеството върху природния свят.

„Вече не можем да отричаме централната си роля в природния свят“, посочва тя и допълва: „Вече сме основен играч и с това идва споделена отговорност.“

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Разпети петък е най-скръбният ден за християните

Днешният Велики, или Разпети петък, от Страстната седмица, е най-скръбният ден за християните. В него си припомняме за страданията,...

ДНК тест категорично показа, че Велико Минков е баща на бебето на Габриела

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова - Пеева, обвинена в убийството на съпруга ѝ Пейо Пеев. Това показват резултатите от...

Писателка изригна срещу защитниците на рекламите на хазарт

Публикацията е от фейсбук страницата на писателката Мария Касимова-Моасе по повод актуалните новини, че депутатите забраниха рекламата на хазарт и различни организации и медии...

Вижте как туроператор ви скубе, без да подозирате

"БОНУС пакет МАКСИМАЛНА СИГУРНОСТ" в случай на смърт на пътуващия е включил туроператор в офертата си за организирано туристическо пътуване. Това съобщи в ефира...

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във...

Вижте още