Путин с доживотен съдебен имунитет

Най-четени

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо...

Законопроект, гарантиращ съдебен имунитет на бивши президенти, беше одобрен от руските депутати вчера. Това е мярка, от която до голяма степен се предполага, че може да се възползва президентът Владимир Путин, предаде „Франс прес“.

Законопроектът бе одобрен на първо четене. Съгласно разпоредбите му, ако един човек е изпълнявал функцията президент на Русия, той не може да бъде обект на съдебно или административно преследване, нито да бъде задържан, претърсван или разпитван.

Този имунитет ще бъде предоставен също и на семейството на всеки бивш руски президент и ще касае и имуществото, транспортните и комуникационните средства на бивши държавни глави, както и документи, които са били негово притежание.

Текстът бе предложен от сенатор и депутат, които са членове на управляващата партия „Единна Русия“.

Имунитетът ще може да се вдига само, ако бившият президент е обвинен в измяна или друго сериозно престъпление и ако тези обвинения са подкрепени от Върховния съд и Конституционния съд и поддържани от 2/3 от депутатите в Държавната дума и същия брой сенатори в Съвета на федерацията.

Разпоредбите на законопроекта не касаят бившия лидер на СССР Михаил Горбачов, уточнява един от авторите му Павел Крашенников.

За момента има само един бивш руски президент – Дмитрий Медведев, който управляваше страната от 2008 г. до 2012 г. – период, по време на който Путин заемаше премиерския пост заради ограничението в броя на последователните президентски мандати.

След връщането на Путин на президентския пост Медведев стана негов премиер и лидер на „Единна Русия“. Той връчи оставката си този януари и беше назначен за заместник-председател на Руския съвет за сигурност, ръководен от Путин.

В последните години Медведев бе обект на няколко антикорупицонни разследвания от страна на опозиционера Алексей Навални, който редовно го обвинява, че е получавал подкупи от олигарси и че е начело на имотна империя.

В Държавната дума освен това двама депутати и един сенатор внесоха законопроект за изпълнение на поправките в конституцията, даващи право на действащия президент Путин отново да се кандидатира за поста на държавен глава, предаде ТАСС.

В законопроекта се съдържат и допълнителни изисквания към кандидата за най-висшия държавен пост – да е гражданин на Русия, не по-млад от 35 години, да е живял в Русия не по-малко от 25 години, да няма или да не е имал преди гражданство на чужда държава.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра...

ЕП с кампания за изборите: „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб“.

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват...

Фалшифицирали ли са документи Лена Бориславова и Кирил Петков?

"Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание". Така Лена Бориславова от...

ЦИК каза колко партии и коалиции ще се явят на изборите на 9 юни

Надявам се в началото на следващите дни да имаме избран изпълнител за машините за изборите за НС и ЕП на 9 юни. Единственият участник...

Цветница е! Честит празник!

Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви)...

Вижте още