Какво наистина означава „първият в света 6G“ сателит в космоса

0
524

Пето поколение мобилни интернет технологии – 5G, ако някога сте се чудили какво означава „G“, е все още само далечна мечта за част от света. Големите  технологични компании обаче, с нетърпение очакват следващото поколение.

В момента все още не е ясно какво ще представлява 6G. Телекомуникационната индустрия не е взела решение относно спецификациите за мрежата.

Има прогнози, че 6G ще бъде пуснат около 2030 г., когато 5G вече не удовлетворява нашите нужди. Един университет вече работи по 6G, но за  момента наистина съществува само като концепция – комбинация от числото 6 и буквата G.

Така че е малко наивно да наричаме това, което Китай току-що изстреля, „6G“, но това, което са пуснали в орбита, все пак е доста интригуващо.

Китайски инженери твърдят, че спътникът, разработен съвместно от Chengdu Guoxing Aerospace Technology, Университета за електронна наука и технологии в Китай и Beijing Weina Xingkong Technology, може драстично да увеличи скоростта на преноса на данни.

BBC съобщава, че по-високите скорости в този случай се постигат чрез използването на терагерцови вълни, които са спектър от радиочестоти в много по-висок честотен диапазон от всичко, което сме използвали досега за комуникация. Това би изисквало модифициране на оборудването, което използваме – от антени до чипове, но ако го направим, можем да изпращаме данни със  скорост до 1TB/s.

5G използва по-високи радиочестотни вълни (около 28 и 39 GHz) за пренос на данни. Тези честотни ленти имат по-висок капацитет от предишните клетъчни мрежи, които работят между 700 MHz и 3 GHz в микровълновата лента. По същата причина, по която 6G ще се нуждае от нова инфраструктура, въвеждането на 5G все още не е широко разпространено поради значителните инвестиции, които изисква.

Преминаването към 6G вероятно ще доведе и до някои социални предизвикателства. През последната година 5G стана обект на много теории на конспирацията, като хората погрешно го свързват с пандемията Covid-19. В едно проучване изследователите установиха, че 8 на сто от жителите на Великобритания през май тази година са били на мнение, че Covid-19 е свързан с 5G (което има приблизително толкова смисъл, колкото твърдението, че натъртените колена са свързани с WiFi).

Първият в света 6G сателит беше изведен в орбита заедно с 12 други спътника, които ще бъдат използвани за наблюдения на Земята, като например наблюдение на горски пожари. Засега не е имало теории на конспирацията, включващи 6G, въпреки че сме сигурни, че това е въпрос на време.

Превод и редакция: Нова България

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук