Спането на отворен прозорец – превенция срещу Covid-19

Най-четени

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени?...

Да проветряваме домовете и работните места – което може да включва отваряне на прозорец по време на сън – особено ако споделяте жилищното си пространство с други или се грижите у дома, за да намалим риска от улов на Covid-19, съветват експерти

Според неотдавнашен доклад на Групата за екологично моделиране към правителствената научна консултативна група за извънредни ситуации (SAGE), лошият въздушен поток увеличава риска от улавяне на Covid-19 от въздушни частици („аерозоли“), които могат да пренасят вируса на повече от два метра.

В доклада, публикуван през септември, се казва, че излагането на аерозоли „се намалява наполовина, когато скоростта на вентилация се удвои“.

Идеята е, че отварянето на прозорците позволява на въздуха, който задържа вируса, да бъде редовно заместван от чист въздух.

Професор Линда Болд, експерт по обществено здраве в Университета в Единбург, казва, че смяната на въздуха в една стая, като държим прозореца отворен денем и нощем, може да направи толкова „значителна“ разлика в риска от улов на Ковид. На тази препоръка трябва да се отдава значение както на много от другите акценти като измиване на ръцете и поддържане на безопасно разстояние от другите хора.

„Съобщението за общественото здраве за добрата вентилация ще става все по-важно с нарастването на доказателствата, че Covid може да се разпространява чрез въздушно предаване в по-широки зони.“

Може да има и други предимства, ако държите прозорците отворени през нощта. Д-р Шон Фицджералд, директор на центъра за ремонт на климата в университета в Кеймбридж, казва, че отварянето на прозорците на спалнята не само намалява количеството на циркулиращите вируси, но може да допринесе за по-добър сън и подобряване на дневната бдителност чрез намаляване на нивата на въглероден диоксид, който издишаме.

Ако можете да поддържате нивата на въглероден диоксид до по-малко от 2000 частици на милион, проучванията показват, че способността за учене и обсегът на внимание на децата се подобряват, казва той.

Всъщност има все повече доказателства, че по-високите нива на въглероден диоксид също могат да допринесат за по-лошо познание, от което страдат предимно по-възрастни хора, които често са привързани към дома си.

Изследване, публикувано през 2015 г. от изследователи от Харвардския университет, установи, че доброволци, изложени на по-високи нива на въглероден диоксид, изпитват по-големи трудноти с това как да реагират и да използват информация.

През зимата най-добрият начин за проветряване на помещението е чрез отваряне на прозореца отгоре, а не отдолу, добавя д-р Фицджералд.

„Това е така, защото студеният въздух е по-плътен и по-тежък от топлия въздух, така че студеният въздух ще влезе и ще потъне бавно до нивото на пода“ – и така ще се предотврати смразяващото усещане, но и стаята ще се проветр.

Д-р Луиз Селби, личен лекар в Гилдфорд, Съри, държи прозореца на спалнята си отворен през цялата нощ през цялата година и съветва пациентите си да правят същото.

Тя казва, че ако не искате да ги държите отворени през цялото време, отварянето на прозорци за пет минути на всеки час може да има голямо значение за качеството на въздуха.

„Това е така, защото в домовете без достатъчен въздушен поток можете да натрупате емисии от пожари и алергени от домашни любимци и акари“, казва тя.

прозорец

Поддържането на спалнята на хладно също е по-добре за спокоен сън, тъй като помага на телата ни да се охладят, което е необходимото, за да се чувстваме сънливи и да останем такива до сутринта.

Отвореният прозорец обаче не е от полза за всички, добавя д-р Фицджералд. „Трябва да проветрите пространството, но не трябва да го замразявате или ще имате изцяло нов набор от здравословни проблеми, за които да се тревожите.“

Според правителствените насоки хората на възраст над 65 години или със съществуващите медицински състояния трябва да спят при стайна температура от поне 18 градуса.

Те казват, че това е така, защото под 18С° могат да възникнат отрицателни ефекти върху здравето, като повишаване на кръвното налягане и риск от образуване на кръвни съсиреци, което може да доведе до инсулти и инфаркти (изследванията показват, че това е така, защото кара кръвоносните съдове в близост до кожата да се свиват, за спестяване на топлина).

За тези с астма е добра идея да поддържат спалнята на поне 18С° и да носят топли дрехи, казва Ема Рубах, ръководител на здравни съвети в Asthma UK и British Lung Foundation.

„Самият студен въздух не причинява заболяване, но може да раздразни клетките, които облицоват горните дихателни пътища, правейки хората с астма по-податливи на гръдни инфекции“, казва Джон Оксфорд, професор по вирусология в Queen Mary, Лондонски университет. Но за повечето от нас глътка свеж въздух може да бъде точно това, което лекарят е поръчал.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

Автоматична Чернова

От 2021 г. досега в страната се проведоха избори общо седем пъти - пет за парламент, един за президент...

СУ и Съдебната палата получиха сигнали за бомба

Заплаха за поставено взривно устройство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е подадена тази сутрин, съобщиха за БТА от МВР. На електронен адрес във висшето...

Вижте къде в България вече има умни домове

Какво представлява умната енергия, технологиите, свързани с нея и начина на използване, както и връзките ѝ с климатичните промени? Статията акцентира върху това как...

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

Един от възможните варианти за служебен премиер - заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който...

Александър Сано е водещият на „Островът на 100-те гривни“ 

Актьорът Александър Сано е водещият на новото приключенско риалити „Островът на 100-те гривни“, което ще завладее тази есен зрителите на bTV. На едно от...

Вижте още