Един сексимвол на 85: честит рожден ден, Ален Делон!

Най-четени

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в...

Ален Фабиан Морис Марсел Делон е френски киноактьор, режисьор, сценарист и продуцент. Името му е анаграма на “le don” (дарбата) и затова често се смята, че е псевдоним. Но всъщност това е рождената му фамилия. Определян е като един от секс символите на 60-те.

Роден е в град Со, буржоазно предградие на Париж, Франция на 8 ноември 1935 г.

Делон влиза в киното чрез една своя любовница – актрисата Брижит Обер, най-известна с ролята си в “Да заловиш крадец” на Хичкок. През 1957 г. той изиграва пилотната си роля на Жо във филма „Quand la femme s’en mêle“. Малко след това един от големите холивудски продуценти тогава – Хенри Уилсън, забелязва Делон и му предлага кариера в Холивуд, но актьорът отказва. Коментарът му ясно показва огромното самочувствие, което има още тогава: „Отказах, защото не ми се напускаше Франция. Пък и бях убеден, че рано или късно Холивуд отново ще ме моли да отида.”

Първото му голямо участие с главна роля е в „Ярко слънце” (1960) – адаптация по същия роман на Патриша Хайсмит, по който в наши дни беше направен „Талантливият мистър Рипли” с Мат Деймън.

През 1962 г. певицата Криста Пефген ражда син и започва да твърди, че ба­щата е Ален Делон. Той обаче никога не признава официално бащинството.

Две години по-късно се жени за Натали Бартелеми, от която има син-Антони. През 1969 г. се развеждат.

По-късно се жени за Франсин Канова, която дебютира в киното край него в може би най-незабравимия му филм – „Самурай” (1967). След него актьорът вече се радва на изключителна популярност и фенове. Магнетичната красота, която притежава го прави харесван не само от жени, но и от доста филмови продуценти. И то не само във Франция, а и в Италия – където се снима заедно с Бърт Ланкастър в „Гепардът” на митичния Лукино Висконти.

Постепенно през 60-­те актьорът се превръща в една от най-големите звезди на френското кино, като с удоволствие се наслаждава на известността си.

Неочаквано, година след „Самурай“ се случва ужасяваща трагедия, която оставя траен белег в живота на Делон. На сметище край Париж е открит трупът на личния му бодигард-Стефан Маркович, прос­трелян в главата. Намерени са писма на Маркович, в които той твърди, че животът му е в опасност, и ако нещо се случи с него, виновни ще са Ален Делон и Франсоа Маркантони. Участие на актьора в убийството обаче не се открива.

След тази случка както кариерата, така и личния му живот тръгват стремглаво надолу. През 70-те Делон окончателно се отдава на разврат. Той се откъсва от света, а кинокариерата му през последните 25 години е пагубна.

Въпреки това, именно в този период той става носител на наградата „Сезар“ за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история” (1984).

През 1989 г. сключва брак с холандската манекенка Розали ван Бреемен и е с нея почти 15 години. Имат две деца- Анушка и Ален-Фабиан.

Делон обяви решението си да се откаже от актьорската през 1997 г., въпреки че все още от време на време приема роли.

До началото на 2010 г. се е снимал общо в 88 филма и сериали, режисьор е на 3, сценарист на 10 и продуцент на 23.

През последните години Ален Делон се проявява като много добър бизнесмен. Под неговата търговска марка „AD“ се произвеждат много стоки- парфюми, цигари, ръчни часовници, дрехи, очила и канцеларски материали.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук

Последни новини

На 9 юни гласуваме със синя и зелена бюлетина

За първи път след повече от 20 години ще имаме цветни хартиени бюлетини на вота "2 в 1" на...

Ще повлияе ли на България самоубийствената политика на РС Македония?

С желанието да денонсира договорите си с България, Гърция и ЕС, Скопие е на път да превърне еврочленството си в химера, да обтегне докрай...

Пореден скандал тресе „Евровизия“

Европейската комисия заяви днес, че ще иска обяснение от организаторите на 68-ото издание на песенния конкурс "Евровизия", завършил в нощта на събота срещу неделя...

Радев към Силяновска: България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство

България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни...

Валентин Мундров: Няма да има проблеми с машинното гласуване

Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров....

Вижте още