Откриха огнища на COVID-19 във ферми за норки в още шест държави

0
24
Снимка: iStock

Дания и САЩ са сред шест държави, които са съобщили за нови случаи на коронавирус, свързани с ферми за норки, съобщи Световната здравна организация.

Италия, Холандия, Испания и Швеция са другите държави, които са открили SARS-CoV-2 в норки, се казва в изявление на СЗО, цитирано от dariknews.

Дания наложи строги мерки в северните райони от страната, след като предупреди, че мутация на вируса е прескочила от норки на хора и е заразила 12 души. Копенхаген предупреди, че мутацията може да застраши ефективността на всяка бъдеща ваксина и разпореди избиването на всички 15-17 милиона норки в страната.

Дания унищожава 17 млн. норки във фермите заради мутация на коронавируса (ВИДЕО)

Великобритания в събота забрани влизането на всички чужденци, идващи от Дания, след като мутацията, свързана с ферми за норки, беше открита при хора.

Учените казват, че вирусните мутации са често срещани и често безвредни и тази не причинява по-тежко заболяване при хората. Но датските здравни власти изразиха загриженост, че този вид, известен като „Клъстер 5“, не се възпрепятства от антитела в същата степен като нормалния вирус, поради което се страхуват, че това може да застраши ефикасността на ваксините, които се разработват по целия свят.

Остави коментар

Напипшете Вашият коментар
Моля въведете Вашето име тук